Buxus als kuipplant

 

Een kuipplant is plant welk in een kuip of een pot staat. Oorspronkelijk waren kuipplanten bedoeld om planten uit warmere streken te laten overwinteren in Nederland. Dit kon alleen maar door ze in potten te plaatsen, zodat deze in winterse omstandigheden binnen gezet konden worden. Hierdoor ontstonden zgn. “oranjerieën”. Een kuipplant van nu is meer een plant, die het terras of balkon opvrolijkt.

In de winter moet je ze een vorstvrij plaats geven. Als de nachtvorsten verdwenen zijn kun je ze weer buiten plaatsen. De buxus kun je uitstekend gebruiken als kuipplant. Hoewel de buxus en winterharde plant is, kunnen wel de wortels in de pot of kuip bevriezen. Vriest het meer dan 2 graden zet ze dan op een vorstvrije plaats. Om de wortels meer bescherming tegen vorst te geven, kun je de pot/ kuip aan de binnenkant bekleden met noppenfolie. Dit geeft een goede bescherming tegen 5 graden vorst. Zorg er wel voor dat de pot vorstbestendig is. In de winter weinig water geven. De grond moet net vochtig zijn.

‘s Zomers is het geven van water erg belangrijk. Hoe warmer het weer des te meer water zal er moeten worden gegeven. Een keer per dag water geven met warme dagen moet zeker gebeuren. Ook wanneer het heeft geregend moet er water worden gegeven. De buxusbladeren werken als een soort paraplu. Veel water zal er dan ook niet in de pot terecht komen. Het is dus opletten geblazen. Dagelijks de buxus controleren. Het krijgen van teveel water is ook funest voor onze buxus. De buxus kan veel water hebben, doch als hij weken met zijn wortels in het water staat, zal hij het begeven. Let er dus op bij het planten, dat er gaten onder in de pot zitten voor een goede afwatering. Een onderschaal onder de pot is een efficiente manier om minder water te hoeven geven. Gebruik een goede potgrond (bv. van Tref) en een handjevol kalk. Potplanten hebben een goede voeding nodig. Potgrond bevat maar voor een week of zes meststoffen. Wekelijks moet er dan ook bemest worden met een vloeibare meststof. Er zijn tegenwoordig ook meststoffen, welke eenmalig per seizoen in de potgrond gedaan kunnen worden. Hier heeft de buxus een zomerseizoen genoeg aan. Pokon multicote en Osmocote kunt u hiervoor gebruiken. Deze bolletjes worden in de potgrond gestopt en langzamerhand worden de meststoffen vrijgegeven.

De buxus kan bij een goede verzorging drie jaar in zijn pot blijven staan. Na drie jaar, of eerder,  als de conditie van de buxus achteruit gaat, moet je de buxus verpotten. Je kunt buxus in een grotere pot plaatsen. Maak wel even de wortels los, zodat deze goed contact maken met de nieuw potgrond.

Wilt u de buxus terugplanten in dezelfde pot, zal u wortelsnoei moeten toepassen. Gebruik daarvoor een kartelmes of een oude zaag. Zaag enkele centimeters van de wortels weg en plaats de buxus terug in de pot. Vul dan de pot aan met goede potgrond.

Na het verplanten goed aangieten en bemesten met Osmocote. 

De beste tijd om te verplanten is in het voorjaar.  

plant, buxus, buxusbal-2849091.jpg

Enkele keren per jaar moet de buxus worden geknipt om een goede vorm te behouden en zodoende een compact bladerdek te krijgen. Mocht het voorkomen dat de buxus het niet goed doet in de kuip. De kleur is niet fris groen of de bladeren vertonen lichtbruine randjes, dan is er iets mis met de bemesting. Je kunt proberen dit te herstellen door nieuwe grond te geven en te bemesten. Lukt het hiermee niet, neem dan de buxus uit de pot en plant hem in de volle grond. Laat de buxus twee jaar ongemoeid en hij is weer fris groen en klaar om in een pot te worden geplant.