Buxus is een plant die veel en langdurige voeding nodig heeft om mooi groen te blijven. Zonder aangepaste meststoffen zal de plant onvoldoende groeien en krijgen de bladeren een vaalgele kleur en gele bladranden. Planten die onvoldoende groeien, zijn ook veel vatbaarder voor ziektes. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen bemesting in de vollegrond en bemesting in pot.
Eind februari begin maart is het tijd om de buxus te bemesten. Kippenmest korrels en koemestkorrels zijn hiervoor erg geschikt. Wees gul met het uitstrooien, want buxus is een echte veelvraat. Het geven van meststoffen zoals gier, wormenmest, champignonnenmest, bloed en beendermeel kunnen ook goede resultaten geven. De buxusmeststoffen die in de handel verkrijgbaar zijn voldoen ook prima, maar zijn in gebruik wel een stuk duurder.
Eenzelfde bemesting wordt nog eens in juni gegeven. Eventueel in augustus nog een beperkte gift. Na augustus niet meer bemesten anders kan de buxus blijven doorgroeien en zal het nieuwe schot bij vorst afsterven.
Een enkele keer vertoont onze buxus gebrekverschijnselen welke niet direct op te lossen zijn met het geven van een extra bemestingsgift of het geven van extra kalk. De grond kan teveel zijn dichtgeslagen, zodat er geen lucht meer bij de wortels kan komen. Prikken met en vork om luchtgaten te creëren daarna een flinke laag compost toevoegen en licht onderwerken kan helpen.
Men kan ook om snel resultaat te willen zien gebruik maken van bladbemesters. Een goede bladbemester is bitterzout. Bitterzout is snel oplossend in water en laat geen residu achter. Het is zeer geschikt om snel een zichtbaar tekort aan magnesium of zwavel te verhelpen. Het geeft de plant een mooie donker groene kleur. De oplossing dient 1 % van het geheel te vormen. Bv. een beker (1 dl) op 1 emmer water (10 liter) Wekelijks besproeien tot de buxus weer op kleur is.
Kieresiet is een andere magnesiumhoudende meststof welke kan worden gegeven. Deze werkt minder snel als bitterzout en kan eventueel uit voorzorg jaarlijks een keer in het voorjaar worden gestrooid. De kleur van uw buxus blijft dan prachtig donkergroen.
Bemesting advies vollegrond:
Bemesting met organische meststoffen: koemestkorrels, kippenmestkorrels Deze meststoffen zijn vervaardigd uit organische grondstoffen en zijn zachtwerkend (weinig verbrandingsgevaar). De gemiddelde werkingsduur bedraagt 6 tot 8 weken. Daarom zijn meerdere bemestingsbeurten per jaar nodig. maart: 10-15 kg/are(100m2), halve juni: 5-10kg/are (100m2), augustus: 5kg/are (100m2) Deze meststoffen hoeven niet ingewerkt te worden.
Voor een mooie donkergroene kleur 5 kg/are (100m2) kiesriet in maart toevoegen De magnesium in deze meststof zorgt voor een mooie groene kleur.
Bemesting advies met Osmocote: Deze korrels zijn voorzien van een coating zodat de voedingselementen langzaam vrijkomen. (geen verbrandingsgevaar). Deze meststof is milieuvriendelijk omdat er weinig voedingsstoffen uitspoelen naar het grondwater. De werkingsduur bedraagt 5 à 6 maanden afhankelijk van de formule. Eén bemestingsbeurt per jaar zal in de meeste gevallen voldoen. Eventueel kan in augustus nog licht bijgemest worden. maart/april: 7kg /are (100m2), eventueel augustus: 3 kg/are (100m2) (Voorbeeld: Scotts Agroblen 15-8-16+5%MgO)
Strooien kan bij droog weer, nadien een regenbui of gietbeurt is ideaal.
Bemestingadvies in pot: Gebruik voor Buxus in pot osmocotekorrels of osmocotetabletten. Door de speciale harscoating komen de voedingsstoffen geleidelijk vrij zodat de planten gans het groeiseizoen kunnen beschikken over voldoende voeding. De groei zal dan ook gelijkmatig verlopen. Afhankelijk van de formule bedraagt de werkingsduur 6 maanden zodat 1 bemestingsbeurt per jaar in de meeste gevallen volstaat. Doordat ook bij deze meststof praktisch geen uitspoeling optreedt, is ze milieuvriendelijk. maart/april: 30 gram per 10 liter potinhoud (losse korrels) of 4 tabletten van 7,5gr/10 liter potinhoud(tabletvorm)