Buxusrups

De buxusrups

In maart komen de eerst rupsen uit hun winterschuilplaats tevoorschijn. In november hebben de rupsen een omhulsel gesponnen tussen buxusblaadjes, in die cocon brengen ze de koude wintermaanden door. Zitten ze een keer veilig in hun spinsel dan is bestrijding niet effectief. Wanneer het geleidelijk warmer wordt in het voorjaar, komen de overwinterde rupsen uit hun spinsel. Ze zijn 1 tot 2 cm lang. De vraatschade door deze kleine rupsen is beperkt. Naarmate ze vervellen en groter worden, worden ze vraatzuchtiger. Tegen april of in april kun je de eerste overwinterde rupsen verwachten. Controleer regelmatig de buxus of er rupsen zijn te zien of constateer vraatschade door de rups. Kijk goed naar de buxusstruiken. Let op witte spinsels waarmee de takken en blaadjes van de buxus aan elkaar geweven zijn. Op die plekken vind je beslist rupsen. Bepaal je strategie: handmatig de rupsen weghalen, snoeien, bestrijden met een product. Aarzel niet en onderneem meteen actie. Enkel zo kan je de plaag onder controle houden gedurende de komende maanden. Doordat de buxusmot eitjes zijn ingekapseld, kan geen enkel middel van buitenaf door het eitje heen dringen. Ze móeten dus eerst uitkomen. Maar voordat de rupsen schade aan uw buxus kunnen aanrichten, kunt u ingrijpen. De buxusmot begint met het eten van het buxus blad nadat in het voorjaar de eitjes uitkomen (afhankelijk van de temperatuur +12 graden). Na een maand worden de rupsen vlinders (buxusmot) en worden er opnieuw eitjes gelegd. Deze eitjes komen dan na 10 dagen weer uit. Deze cyclus herhaalt zich tot ongeveer september/oktober.  De rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen.

Bemest (Osmocote, DCM siertuinmest, Ecostyle siertuinmest, kippenmest en voeg ook kieseriet toe) de buxus alvast in maart om ze goed te kunnen wapenen tegen eventuele vraatschade. Als de buxus volop in de groei is herstel hij ook sneller.

Moet er nog gesnoeid worden, of wilt u de buxus terugzetten doe dit dan in maart. Een deel van de rupsen komt dan terecht in het snoeiafval. Het snoeiafval in de groene container deponeren.  

In juni bij mooi weer komen de eerste buxusmotten : (Cydalima perspectalis)  tevoorschijn.              U kunt nu de mottenval ophangen met een nieuwe feromoon. Je kunt dan zien wanneer de motten beginnen te vliegen. Wanneer de buxusmot vliegt moet u de buxus niet gaan behandelen tegen de rups! Dat is namelijk veel te vroeg. Omdat het een aantal dagen duurt voordat de motten pas paren, eitjes afzetten en de rups eruit komt, hoeft de buxus pas in juli behandelt te worden. De eerste bespuiting moet zo rond 15 juli plaatsvinden.                                                                                U kunt op de volgende data gaan spuiten met Decis en een  biologisch middel: Buxusprotect of buxus vrij van Ecostyle

Andere data om de buxus te behandelen  zijn: 15 juli, eind augustus, 15 september en 15 oktober.

De behandelingen op 15 september en 15 oktober zijn erg belangrijk. Zo overwinteren er geen rupsen en begin je met een schone lei. Indien er dan niet gespoten wordt, ontwaken de rupsen van maart tot in mei. Dus niet allemaal tegelijk ontwaken  ( daar ligt het probleem)  En men kan de rupsen die slapen met niets doden. Dus je blijft maar bezig in het voorjaar.

 

 

 Hoe verspreidt de buxusmot plaag zich door het land?

Nadat de buxusrups een buxusmot is geworden, zal de mot zich niet beperken tot enkel uw tuin. De buxusmot zal vrolijk rond gaan vliegen en overal waar hij een buxus tegenkomt, zal hij eitjes leggen. Dit zorgt ervoor dat in korte tijd een grote regio te kampen kan krijgen met de buxusmot en de schade die hij aanricht aan uw buxus. Het is dus belangrijk dat ook in de omgeving aan buxusrups bestrijding wordt gedaan.