Buxusvormsnoei

Vormsnoei Vormsnoei in de tuin mag weer. Vooral dierenfiguren en geometrische figuren zijn weer volop te zien. De meest gebruikte buxus voor vormsnoei is de gewone sempervirens. De wijze waarop we met vormsnoei gaan beginnen is afhankelijk van de natuurlijke groei van de plant. Voor een redelijk grote vormsnoeiproduct heeft men een vrij forse plant nodig van een jaar of zes oud en een hoogte van ongeveer 75 cm. Kijk goed naar de vorm en aan de hand van de natuurlijke vorm bepaal je wat het gaat worden. In de struik zit de vorm al verborgen.

Voor het in de juiste vorm buigen van de buxus heb je stevig gegalvaniseerd (dikte 3 tot 4 mm) ijzerdraad, groen binddraad van ijzer of kunststof en een goede draadtang nodig. Knip de juiste lengte van het draad af en steek dit in de grond. Buig het draad in de juiste vorm. Door de takken losjes aan het draad te binden ontstaat in grote lijnen de juiste vorm. Na het binden van de takken het overtollige groen wegknippen met snoeischaar en vormgeven d.m.v. een heggenschaar. Voor sommige figuren is het handig om het ijzerdraad vast te zetten aan bamboestokken. Dit geeft meer stevigheid. Vaak kunnen de stokken na een jaar worden weggehaald. De vorm blijft dan behouden. Met het vormen va figuren kunt u het best voor de groei plaats vind beginnen. De maand maart is hier prima voor. In mei kunt u de vorm al wat knippen. en in het najaar in september nog eens. Na een jaar of drie zal de buxusfiguur op wat kleine onvolkomenheden klaar zijn om eventueel in en pot of verplant te kunnen worden. De vorm wel goed bemesten en ‘s winters kalk geven om de mooie donkergroene kleur te behouden. Een buxusplant altijd in de volle grond vormen. Dit gaat stukken sneller en beter dan in een pot. Pas als de vorm klaar in een ruime pot zetten en bijhouden.

Om u een idee te geven wat de mogelijkheden zijn van een te vormen buxus hieronder enkele voorbeelden. Zelf iets vormen kan natuurlijk ook. Kinderkleurboeken en de leesboekjes voor peuters en kleuters van Dick Bruna kunnen daarbij ook een handreiking zijn.